Onderzoekers - Sarphati Cohort

Overslaan en naar inhoud gaan

Onderzoekers

Bent u wetenschapper en op zoek naar data voor onderzoek voor het bevorderen van de gezondheid van kinderen? Voor onderzoekers is het Sarphati Cohort een waardevolle bron van gegevens.

Voor onderzoekers

In het Sarphati Cohort volgen onderzoekers de groei en ontwikkeling van Amsterdamse kinderen in de leeftijd van 0 tot 18 jaar. Alle kinderen in Amsterdam zijn bekend bij GGD Amsterdam en ontvangen zorg via de JGZ van GGD Amsterdam en de SAG Zorgontwikkeling. De zorg wordt uitgevoerd door de Ouder- en Kindteams (OKT) of een ander gezondheidscentrum. Ouders geven toestemming om de gegevens anoniem te mogen gebruiken.

Voor onderzoekers is het Sarphati Cohort een zeer handige bron van gegevens. Het geeft veel informatie over hoe kinderen gezond opgroeien. Zo weten we steeds beter wat nodig is om de gezondheid van kinderen te bevorderen.

Het Sarphati Cohort maakt het mogelijk om:

 • Nieuwe variabelen en meetinstrumenten toe te voegen en te actualiseren.
 • Op elk moment een subcohort te starten.
 • Gerandomiseerde interventies te doen in een subcohort waarbij:
  1. De populatie kan worden geselecteerd op gewenste kenmerken.
  2. Er een uitstekende controlegroep is.
  3. De mogelijkheid is om biologische monsters te verzamelen.
  4. Het mogelijk is om grip te hebben op non-respons en inzicht in selectieve deelname.
  5. Er gegarandeerd een langdurige en frequente opvolging van een groot aantal kinderen is.

 

Onderzoekers kunnen, onder bepaalde voorwaarden, gebruikmaken van de gegevens van het Sarphati Cohort.

Kijk hier voor informatie over het proces voor het aanvragen van gegevens of het opzetten van een subcohort.

Bundelen expertise

Binnen Sarphati Amsterdam bundelen we onze kennis en expertise om bij te dragen aan de gezondheid van kinderen in Amsterdam. Een belangrijk onderdeel hiervan is het bij elkaar brengen van (zorg)professionals vanuit onderzoek, beleid en praktijk op een relevant thema.

Bijeenkomsten

Met het oog hierop organiseert Sarphati Amsterdam regelmatig bijeenkomsten waarbij onderzoekers elkaar ontmoeten. Dit kan gaan om meer brede symposia over gezond opgroeien of bijeenkomsten waar een specifiek thema centraal staat zoals slaap, bewegen, voeding of mondgezondheid. De bijeenkomsten bieden onderzoekers de mogelijkheid om het netwerk te verbreden, kennis te nemen van de vragen en issues die er in de JGZ-praktijk leven en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen.

U kunt bij de bijeenkomsten de resultaten van de afgesloten en lopende Sarphati Cohort onderzoeken bekijken en deelnemen aan gesprekken over relevante thema’s.

Hoe kan ik bijdragen aan het Sarphati Cohort?

Bent u professional en wilt u meer weten over wat het Sarphati Cohort u als professional kan bieden? Stuur dan een mail naar sarphaticohort@ggd.amsterdam.nl
Dan nemen wij graag en snel contact met u op.