OKT-assistent zet zich in voor GGD-onderzoek voor een gezonde jeugd - Sarphati Cohort

Overslaan en naar inhoud gaan

OKT-assistent zet zich in voor GGD-onderzoek voor een gezonde jeugd

Ruben de Booij (29) werkt sinds 2022 bij Ouder- en Kindteam (OKT) Amsterdam. Er kwam een functie als OKT-assistent vrij in Osdorp/Aker Nieuw Sloten, en hij greep meteen deze kans....
2 november 2023

Ruben de Booij (29) werkt sinds 2022 bij Ouder- en Kindteam (OKT) Amsterdam. Er kwam een functie als OKT-assistent vrij in Osdorp/Aker Nieuw Sloten, en hij greep meteen deze kans. Ruben: “Ik zit echt op de juiste plek.” Het contact met ouders en hun baby’s is voor Ruben belangrijk: “Het is fijn om ouders en kinderen te zien. Dankzij mijn opleiding sociaal-pedagogische hulpverlening heb ik geleerd goed met kinderen om te gaan. Het is bovendien geweldig om met mijn collega’s samen te werken; het zijn allemaal fantastische mensen.”

In de wachtkamer

“Mensen komen meestal 10 minuten van tevoren naar een afspraak. We hebben dan ook tijd om te vertellen over het Sarphati Cohort, een groot onderzoek van de GGD naar de gezondheid van kinderen die opgroeien in Amsterdam. Als OKT-assistent ben ik het eerste aanspreekpunt bij het werven van ouders en kinderen voor dit grote en belangrijke onderzoek in Amsterdam.”

Wat is het Sarphati-Cohort?

Het Sarphati-Cohort is een GGD-onderzoek naar de gezondheid van kinderen van 0 tot 18 jaar. Het onderzoek is gericht op gelijke kansen op gezondheid voor alle kinderen in Amsterdam. Ruben: “Ik ben een stadsjongen. Hoe en waar je opgroeit, bepaalt wie je wordt als mens, en dat kan variëren per stadsdeel. Het is geweldig dat er onderzoek mogelijk is om die verschillen in gezondheid te begrijpen en uit te zoeken wat er nodig is voor een goede gezondheid, zodat die gezondheidsverschillen verkleinen.”

Teksten in verschillende talen

“We werven mensen voor het Sarphati-Cohort met behulp van de iPad in de wachtkamer. Doordat de iPad teksten in verschillende talen bevat, zijn mensen sneller geneigd om mee te doen. We hebben veel Turkssprekende mensen. Je kunt als OKT-assistent niet elke taal spreken, dus fijn dat de iPad het mogelijk maakt om de ouders ook rustig de teksten over het GGD-onderzoek door te laten lezen in andere talen.”

Tijdens de weeginloop

” De weeginloop, wanneer kinderen 4 weken oud zijn, is een goed moment om ouders te vertellen over het onderzoek en hen helpen bij het inschrijven. Ouders komen uit zichzelf en zonder afspraak; ze zijn nog in de babyroes en hebben interesse in wat mogelijk is. Ik zou ook andere OKT-assistenten willen adviseren om op dit moment ouders te werven. De cadeaubon die ouders ontvangen bij het invullen van de eerste vragenlijst helpt bij hier ook bij.”

Thuis over nadenken

“Als mensen niet direct mee willen doen en hier eerst over na willen denken, geef ik informatie mee zodat zij er thuis even rustig over kunnen nadenken. Hierin staat wat het Sarphati Cohort is en hoe we omgaan met gegevens. We geven ouders wel altijd mee dat je door mee te doen bijdraagt aan de gezondheid van alle kinderen in Amsterdam.”

Meer informatie:

https://oktamsterdam.nl/team/de-aker-nieuw-sloten/
Sarphati Amsterdam