Samenwerkingspartners

Samen zorgdragen voor gezonde kinderen in Amsterdam. Dat doen we samen met Amsterdamse universiteiten, hogescholen en ziekenhuizen binnen het onderzoeksinstituut Sarphati Amsterdam.

Gezond opgroeien in de stad is een belangrijk thema voor veel Amsterdamse ouders en de GGD Amsterdam! Daarom werkt de GGD Amsterdam samen met Sarphati Amsterdam. Sarphati Amsterdam is een onderzoeksinstituut waar onderzoekers van de GGD Amsterdam en de Amsterdamse universiteiten en ziekenhuizen wetenschappelijk onderzoek doen op het gebied van gezondheid, leefstijl en leefomgeving van Amsterdamse kinderen. In multidisciplinaire teams werken GGD onderzoekers samen met Amsterdam UMC, de Vrije Universiteit (VU), de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Meer informatie over Sarphati Amsterdam leest u hier.

Sarphati Amsterdam en Samuel Sarphati

Sarphati Amsterdam is vernoemd naar Samuel Sarphati. Samuel Sarphati (1813-1866) was één van de grote Amsterdammers van de 19e eeuw: een idealistische arts en ondernemer die zich continu inzette voor verbetering van de volkshygiëne en bestrijding van de catastrofale armoede in de volkswijken van Amsterdam. Hij was ervan overtuigd dat de volksgezondheid positief beïnvloed kon worden door de leefomstandigheden te verbeteren. Hij zette daad bij zijn woord. Sarphati zorgde voor het eerste afval- en mestbedrijf dat al het stadsvuil ophaalde. De Amsterdamse grachten en straten werden zichtbaar schoner. Dit droeg bij aan gezondere leefomstandigheden van de arme Amsterdammer. Ook richtte hij de Maatschappij voor Meel- en Broodfabrieken op, die brood aanbood voor dertig procent onder de standaard bakkersprijs. Zo konden ook de arme Amsterdammers goed brood eten, wat hun gezondheid ten goede kwam. Sarphati Amsterdam gelooft in het feit dat Amsterdammers een verschil kunnen maken in de leefbaarheid en gezondheid van hun stad.

Meer weten over Samuel Sarphati? De NTR maakte een 13-delige geschiedenisserie over de roerige 19e eeuw, waaronder een aflevering over Samuel Sarphati. Bekijk deze aflevering hieronder.

Sarphati Amsterdam en de GGD Amsterdam

Naast Sarphati Amsterdam zijn ook verschillende afdelingen binnen de GGD en SAG (Stichting Amsterdamse Gezondheidscentra) betrokken bij het Sarphati Cohort. Zo werkt de afdeling Epidemiologie, Gezondheidsbevordering & Zorginnovatie (EGZ) intensief samen met de afdelingen Jeugdgezondheidszorg en het Streeklaboratorium Amsterdam.

Het uiteindelijke doel? Praktisch toepasbare oplossingen vinden om welvaartsziekten zoals diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten al vroeg helpen voorkomen. Zo werken we gezamenlijk aan een gezonde toekomst voor alle Amsterdamse kinderen!