Veelgestelde vragen

Hier vindt u het antwoord op veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan gerust contact met ons via telefoonnummer 020 555 5495 of stuur een mail naar cohort@sarphati.amsterdam. Wij helpen u graag!

Veelgestelde vragen

Wat is het Sarphati Cohort?

Het Sarphati Cohort is een grootschalig en innovatief onderzoek. Het onderzoek maakt het mogelijk om een deel van de gegevens die tijdens de consulten tussen de ouders van Amsterdamse kinderen en artsen en verpleegkundigen in het Ouder- en Kindteam worden uitgewisseld anoniem te gebruiken voor wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast kunnen vragenlijsten en aanvullend onderzoek nog meer inzicht geven in de ontwikkeling van Amsterdamse kinderen. Dit kan alleen met expliciete toestemming van de ouders. Toestemming voor deelname aan het Sarphati Cohort kan gegeven worden via de Sarphati App of via de webversie www.sarphati-app.nl.

Wat betekent deelname aan het Sarphati Cohort?

Deelname aan het Sarphati Cohort betekent dat u toestemming geeft om een deel van de zorggegevens van uw kind anoniem beschikbaar te stellen voor onderzoek. Daarnaast ontvangt u één tot twee keer per jaar een korte vragenlijst totdat uw kind vier jaar wordt. Het invullen van de vragenlijsten is niet verplicht, maar u helpt ons wel om beter onderzoek te doen. Deelname duurt zo lang u wilt.

Hoe gaan wij om met privacy?

U kunt van ons verwachten dat wij zorgvuldig omgaan met de gegevens van uw kind. De gegevens van uw kind worden voor het onderzoek voorzien van een codenummer en vervolgens anoniem gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Anoniem houdt in dat onderzoekers nooit uw persoonsgegevens of die van uw kind kunnen zien. Dit betekent ook dat Jeugdgezondheidszorg geen toegang heeft tot de informatie die u op de onderzoeksvragenlijsten invult. Meer informatie over privacy leest u hier.
Toch nog vragen? Neem dan contact met ons op! We helpen u graag!

Wat voor soort vragen in de vragenlijsten kan ik verwachten?

De vragenlijsten gaan over onderwerpen die samenhangen met de gezondheid en groei van kinderen zoals bewegen, slapen, voeding, opvoeding en achtergrondkenmerken. De vragenlijsten wisselen van lengte. Dit hangt af van de leeftijd van uw kind. De meeste vragenlijsten duren 5 tot 10 minuten om in te vullen. De langste vragenlijst duurt maximaal 20 minuten. Dit gebeurt allemaal digitaal.

Hoe lang duurt deelname aan het Sarphati Cohort?

Wij hopen natuurlijk dat ouders zo lang mogelijk blijven meedoen. Op die manier kunnen wij een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de factoren die de groei van stadskinderen kunnen beïnvloeden. Dit betekent dat na toestemming van de ouder(s) kinderen kunnen deelnemen vanaf de geboorte totdat ze 18 jaar worden. De duur van de deelname bepalen ouders altijd zelf. Wilt u niet meer meedoen? Dan kunt u snel en makkelijk uw toestemming weer intrekken via de Sarphati App of via de webversie hiervan. Deelname eindigt automatisch als het gezin uit Amsterdam verhuist en geen zorg meer van JGZ Amsterdam ontvangt.

Wat moet ik doen als ik wil deelnemen aan het Sarphati Cohort?

Deelnemen aan het Sarphati Cohort kunt u gemakkelijk regelen via de Sarphati App of www.sarphati-app.nl. Heeft u ouderlijk gezag als ouder of voogd? Dan kunt u inloggen met uw DigiD en toestemming geven voor deelname van uw kind(eren). Komt u er niet uit of heeft u hulp nodig met aanmelden? Bel of mail ons via 020 555 5495 of via cohort@sarphati.amsterdam. Wij helpen u graag!